Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir?

İletişim insan hayatı için çok önemli bir işlevdir. İletişim sayesinde rahatlar, ihtiyaçlarımızı karşılar ve hoş vakit geçiririz. Sağlıklı bir iletişim kuramamamız durumunda hayat kalitemiz problemin seviyesine göre önemli ölçüde etkilenmektedir. Ancak erken teşhis ve doğru müdahaleler ile iletişimin geliştirilmesi mümkündür. Dil ve konuşma terapistleri bu noktada devreye giren alanında uzman kişilerdir. Dil ve konuşma terapistleri dil-konuşma, ses ve yutma alanlarında ihtiyacı olan her yaştan bireyin terapi ihtiyacını karşılayarak hayat kalitesini arttırmayı amaçlamaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğum gayet güzel konuşuyor fakat dediklerini çoğu kez anlamakta güçlük çekiyoruz.

Çocukların kullandığı ifadelerin 4 yaşında hem aile hem yabancılar tarafından %100 anlaşılır olmasını bekleriz. Çocuğunuz söylenen ifadeleri anlıyor, kendini ifade edebiliyor ancak anlaşılmıyor ise çocuğunuzda konuşma sesi bozukluğu bulunuyor olabilir. Dil ve konuşma terapisti bu noktada sizlere yardımcı olmakta yapılan değerlendirme sonrası çocuğunuz için kişiselleştirilmiş terapi programı ile seanslara başlamaktadır. Verilen ev programları ile sizleri de terapi sürecine dahil etmektedir.

Çocuğum 3,5 yaşında çok az kelimesi var. Kullandığı kelimeleri canı istemezse çoğu kez söylemiyor.

Normal dil gelişimi gösteren çocuklarda, 3,5 yaşında sözcükleri birleştirerek cümle kurabilmesini ve karşılıklı sohbet edebilmesini bekleriz. Çocuğunuz 3,5 yaşında olmasına rağmen sınırlı kelime kullanıyor ise mutlaka bir dil ve konuşma terapistine erken dönemde danışmanız gerekmektedir. Geç kalınması halinde ilerleme daha yavaş olacaktır. Dil ve konuşma terapisti değerlendirmesinde sizlerden alacağı bilgiler doğrultusunda ve çocuğunuzla yapacağı gözlem sonrası sizleri süreç ile ilgili bilgilendirecektir. Terapist gerekli gördüğü durumlarda sizleri başka uzmanlara da (Çocuk ve Ergen Psikiyatristi, KBB Doktoru vb.) yönlendirebilmektedir.

Çocuğum çok az kelime kullanıyor ancak henüz 3 yaşında. Babası da geç konuşmuş sonradan açılır diyorlar.

3 yaşındaki çocukların 200-300 sözcük kullanabilmesini bekleriz. Çocuklarda geç konuşmanın nedenlerinden birinin de genetik yatkınlık olduğunu söyleyebiliriz ancak bu çocuğunuzun da babası gibi sonradan konuşacağını göstermez. Geçmişteki yaşam koşulları ile günümüz koşulları birbirinden çok farklıdır. Geçmişe kıyasla günümüz koşullarında anne babanın aktif iş yaşamı, teknolojik aletlere yoğun maruziyet ve son yıllardaki pandeminin hayatlarımız üzerindeki etkisi düşünüldüğünde geçmişteki bu durumu günümüzdekiyle karşılaştırmak pek doğru olmayacaktır. Müdahaleye geç kalınması halinde ilerleme daha yavaş olmaktadır. Bu nedenle çok geç kalınmadan bir dil ve konuşma terapistine danışılmalıdır.

Kreşe göndersem açılır mı?

Kreşin çocuklar için sosyalleşme, öz güven oluşturma, başkalarına saygı duyma, paylaşmayı öğretme, motor ve bilişsel becerileri geliştirme ve dil gelişiminin destekleme gibi birçok faydası bulunmaktadır ancak gecikmiş konuşması olan, konuştuğu halde anlaşılırlığı çok düşük olan çocuklarda bu durum geçerli olmamaktadır. Kendini henüz işaretlerle, birkaç sözcükle ifade eden ya da konuştuğu halde anlaşılamayan çocuklar kreşte sağlıklı iletişim kuramadığı için sosyalleşmekte çoğu zaman zorlanmakta bu durum öz güvenlerini etkilemektedir. Kendini akranlarına ve öğretmenine anlatamayan çocuklar bu durumlarda üzgün ve sinirli hissedebilmekte ve bunun sonucunda ağlama ve vurma gibi davranışlara yönelebilmektedir. Dil ve konuşma problemi olan çocukların kreşe uygunluğuna terapi sürecinde aile, psikiyatr ve dil ve konuşma terapisti birlikte karar vermelidir.

Çocuğum 4 yaşında az kelimesi var dil bağı olabilir diyorlar. Ameliyat olursa düzelir mi?

Dil bağının çeşitleri olmakla birlikte her dil bağı konuşmayı etkilememektedir. Hareketi kısıtlayıcı dil bağı çeşidinin görülmesi durumunda genelde çocuklar bazı sesleri (ş, ç, r) üretemeyebilmekte, beslenmede emme ve yutmada sorun yaşayabilmektedir. Bu durumda dil bağına müdahale için KBB uzmanı ve Dil ve konuşma terapisti birlikte karar vermelidir.  Ancak dil bağı KONUŞMAYI GECİKTİRMEMEKTEDİR.

Çocuğum 3 yaşında kekelemeye başladı. Genelde heyecanlanınca çok kekeliyor sakin olmasını söylüyorum ancak şu ara kendini sıkarak konuşmaya başladı ne yapmalıyız? Kendiliğinden geçer mi?

Kekemeliğin kalıcı olmasında belli risk faktörleri vardır. Bunlar;

– 3,5 yaş sonrası başlaması

– Erkek cinsiyet

– Ailede kekemelik öyküsü

– 6-12 ay ya da daha uzun sürmesi

– Eşlik eden diğer dil ve konuşma problemleri

Çocukluğun erken dönemlerinde başlayan kekemeliklerin kendiliğinden iyileşme olasılığı bulunmaktadır. Ancak bu dönemde çevre ve çevrenin verdiği tepkiler çok önemlidir. “Sakin ol“ “Yavaş konuş“ vb. tepkiler çocuğunuzun kekelemeye karşı duyarlılaşmasına kekelememek için kendisini sıkmasına ve ayak sallama, göz kırpma vb. ikincil hareketlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır ve bu tepkiler kekemeliği şiddetlendirmektedir. Bu nedenle kekemeliğin başlamasıyla birlikte aile çok geçmeden bir dil ve konuşma terapistine danışmalı nasıl bir yol izleneceği konusunda çocuğun mevcut kekemeliği de şiddetlendirmemek adına mutlaka bilgi almalıdır.

Terapimiz ne kadar sürer?

Dil konuşma terapistleri her yaştan bireyle birçok dil ve konuşma bozukluğuna yönelik çalışmaktadır. Her bireyde görülen dil ve konuşma bozukluğu farklılık göstermekle birlikte bireyin kişisel özelliklerine, terapist-birey ilişkisine, terapist-aile ilişkisine ve verilen ev programlarının ve çevresel düzenlemelerin birey ve aile tarafından ne derece uyum sağlanarak uygulandığına bağlıdır.